ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
«THE LIVING VOICE– Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΦΩΝΗ» Masterclass κλασικού τραγουδιού με τη Ruby Philogene και τον Νίκο Βασιλείου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί λυρικούς/ες τραγουδιστές/στριες να συμμετάσχουν στο masterclass κλασικού τραγουδιού «The Living Voice – η ζωντανή φωνή» με τη διακεκριμένη μεσόφωνο Ruby Philogene και τον έμπειρο αρχιμουσικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκο Βασιλείου που θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Ένα σεμινάριο παράλληλης διδασκαλίας από την κορυφαία μεσόφωνο, σολίστ, καθηγήτρια του Guildhall School of Music, Ruby Philogene Doran και τον έμπειρο αρχιμουσικό και κορεπετίτορα της ΕΛΣ, Νίκο Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν έργα του ρεπερτορίου τους υπό την καθοδήγηση των δύο διδασκόντων εστιάζοντας σε ζητήματα αναπνοής, τεχνικής, έκφρασης, στιλιστικής απόδοσης καθώς και σε θεωρητικά ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη του τραγουδιού και της ιστορίας του.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση-ομιλία με το κοινό με αναφορές στη σύγχρονη πρακτική του μουσικού θεάτρου και της όπερας, τις προκλήσεις που υφίστανται κι αυτές που επέρχονται, αλλά και για την έννοια της τέχνης ως ιδεώδες στο σημερινό κόσμο.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει μια ανοιχτή παρουσίαση-συναυλία από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες κατόπιν επιλογής.
Διδάσκοντες: Ruby Philogene (μεσόφωνος), Νίκος Βασιλείου (αρχιμουσικός)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 τραγουδιστές/στριες
Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και ακροατές.
Χώρος διεξαγωγής: Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Πρόγραμμα
To σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 3-7/12, πρωί ή/και απόγευμα, σε ώρες που θα οριστούν. Το ωριαίο πρόγραμμα μαθημάτων θα καταρτιστεί με τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Η διδακτική ώρα είναι 45 λεπτά. Κάθε ενεργά συμμετέχων/ουσα καλείται να παρακολουθεί, όσο είναι εφικτό, όλες τις ώρες διδασκαλίας και των υπολοίπων συμμετεχόντων/ουσών.
Δηλώσεις συμμετοχής
- Συμπληρώνετε και υπογράφετε την αίτηση συμμετοχής (εδώ)
- Στέλνετε την αίτηση στο alternativestage@nationalopera.gr μέχρι 25/11/2024 συνοδευόμενη από το βιογραφικό σας με θέμα «Masterclass κλασικού τραγουδιού – Δράμα».
Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 28/11. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ειδοποιηθούν μέσω e-mail.
Όροι και προϋποθέσεις:
- Η υποβολή αίτησης δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή στο masterclass και η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν υποχρεούται να αιτιολογήσει την επιλογή της.
- Δε θα ληφθούν υπόψη αιτήσεις που εστάλησαν εκπρόθεσμα.
- Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να παρουσιάσουν δύο τουλάχιστον κομμάτια. Το πρώτο πρέπει να είναι υποχρεωτικά άρια από Όπερα του ρεπερτορίου της φωνής τους μαζί με το ρετσιτατίβο (εφόσον έχει) και το δεύτερο άλλη οπερετική άρια (σε διαφορετική γλώσσα από την πρώτη) είτε άρια ορατορίου, είτε γερμανικό lied ή γαλλική μελωδία.
- Οι συμμετέχοντες/ουσες θα χρειαστεί να έχουν τυπωμένο σε τρία αντίτυπα το ρεπερτόριο που θα τραγουδήσουν.
- Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να μπορούν να επικοινωνούν και στην αγγλική γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο e-mail alternativestage@nationalopera.gr
Βιογραφικά διδασκόντων
Ruby Philogene
Είναι λυρική τραγουδίστρια με ρεπερτόριο όπερας και ορατορίου. Έχει ερμηνεύσει σε κορυφαία θέατρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όπως η Royal Opera House, η Deutsche Oper Berlin, η La Monnaie Royal Opera Brussels, η English National Opera και η San Francisco Symphony. Έχει συνεργαστεί με αρχιμουσικούς παγκοσμίου φήμης όπως ο Antonio Pappano, ο Riccardo Muti, ο Michael Tilson Thomas, ο Christoph Von Dohnanyi, και ο Sir Colin Davies ενώ έχει τραγουδήσει δίπλα στους Bryn Terfel, Ian Bostridge και Jose Van Dam.
Σπούδασε στο Guildhall School of Music & Drama και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Curtis Institute Philadelphia στις ΗΠΑ. Κέρδισε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Kathleen Ferrier» και έγινε μέλος του British Empire (MBE) on the Queen’s Birthday Honours list για την προσφορά της στη μουσική. Ειδικεύεται στο σύγχρονο και κλασικό ρεπερτότιο όπερας έχοντας ερμηνεύσει πολλούς ρόλους. Διδάσκει λυρικούς τραγουδιστές και διακρίνεται για τη φήμη ως κορυφαία δασκάλα φωνής στο Παρίσι και στην Αυστραλία ενώ έχει εργαστεί ως Καθηγήτρια Φωνής στο Guildhall School of Music & Drama.
Νίκος Βασιλείου
Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (1991) με τη Χαρά Καλομοίρη. Παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης και διεύθυνση ορχήστρας στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Σκωτίας στη Γλασκώβη, με υποτροφίες Ακαδημίας Αθηνών και «Αλεξάντερ Γκίμπσον». Δίδαξε μουσική στη Μέση Εκπαίδευση, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, καθώς και πιάνο και διεύθυνση χορωδίας στο Εθνικό Ωδείο από το 1995. Ως Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» (1992/2000) συνεργάστηκε με την ΕΛΣ, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από το 1994 συμμετείχε στη μουσική προετοιμασία σε τουλάχιστον 60 παραγωγές της ΕΛΣ όπως: Τουραντότ (Ηρώδειο), Καβαλλερία ρουστικάνα και Παλιάτσοι, Η νυχτερίδα κ.ά. Αρχικά διετέλεσε βοηθός διευθυντή χορωδίας (2001/03) ενώ από το 2005 έως το 2011 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Χορωδίας της ΕΛΣ. Από το 2011 είναι βοηθός αρχιμουσικός στην ΕΛΣ, ενώ υπήρξε και Υπεύθυνος Σπουδών του Όπερα Στούντιο ΕΛΣ. Ως αρχιμουσικός έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ορχήστρα της ΕΛΣ, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
”Για οποιοδήποτε συναίσθημα, σκέψη ή σχήμα υπάρχει ελεύθερο στο σύμπαν, υπάρχει ένα μονοπάτι που το συνδέει με τη φωνή μας. Λέγεται τεχνική. Κι έπειτα ένα μονοπάτι που συνδέει τη φωνή μας με τον κόσμο. Λέγεται ερμηνεία”
John Wilcox-The living voice-a guide on voice and singing – 1945
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Sub.1.44 Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Περιφέρεια: Εκπαιδευτικές Δράσεις και Συμβουλευτική Υποστήριξη» το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Φορέας χρηματοδότησης του Έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού (ΣΑΤΑ 014, κωδικός Έργου 2023ΤΑ01400065)